Kalp Hastalığı Olanlar Ramazan Ayında Oruç Tutabilir mi?

  • Editör: hedza - Cuma, Nisan, 2021

Kalp Hastalığı Olanlar Ramazan Ayında Oruç Tutabilir mi?

Mübarek Ramazan geldi. Oruç tutanlar, ruhsal arınmanın yanında manevi huzuru da yaşıyorlar. Ramazan ayı ile birlikte kalp hastalığı olanlar ‘Oruç tutmamda sakınca var mı?’, ‘Oruç tutarken ilaçlarımı nasıl kullanmalıyım?’ gibi sorularla sıkça başvurmaya başladılar.
Aslında kalp hastaları için oruç tutabilir ya da tutamaz şeklinde bir genelleme yapmak doğru olmaz. Çünkü kalp hastalıkları daha doğrusu kalp-damar hastalıkları çarpıntı gibi basit ritim bozukluklarından ileri evre kalp yetersizliğine kadar geniş bir dağılım göstermektedir. Dolayısıyla kalp hastalarını bireysel olarak değerlendirerek karar vermek gerekir. Yani tüm kalp hastaları oruç tutamaz diye bir genelleme doğru değildir, hastalığın tipi ve şiddetine göre göre karar verilmesi gereklidir.

Üstelik, oruç tutulan iklim, sahur ile iftar arasındaki süre, iftarda ve sahurda yenilen gıdaların türü ve ne kadar yendiği ile ilaçların içilme düzeninde bozulma olup olmadığı da kişinin sağlık durumunu etkilemektedir.

Orucun kalp damar hastalarında olumlu ve olumsuz etkisini ortaya koyan bilimsel araştırma sayısının azlığından dolayı kalp damar hastalarının oruç tutmaya dair sorularına bilimsel, net yanıtları vermek oldukça zor. Bu nedenle Türk Kardiyoloji Derneği olarak, hastalarımızdan gelen oruçla ilgili soruları, eldeki bilimsel veriler ve deneyimlerin ışığında cevaplandırmaya çalıştık.

 

Hazırlayanlar: Prof Dr Meral Kayıkçıoğlu1, Prof Dr Sinan Aydoğdu2
1.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. Kardiyoloji Anabilim Dalı; İzmir
2.Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Ankara