Kalp Hastalıkları ve Cinsellik

  • Editör: hedza - Pazartesi, Temmuz, 2021

Kalp Hastalıkları ve Cinsellik

Cinsellik sanıldığı kadar kalori gerektiren bir aktivite değildir; ortalama 3-4 kalori; ortalama yarım saat desek 10 dakikalık yüzme ya da 10 dakika hızlı yürüme ya da iki katı hızlı bir şekilde çıkma ile eşdeğerdir.

Cinsellik insanları kendilerine iyi hissettiren çok önemli bir mutluluk aktivitesidir. Haftada iki üç kez başarılı bir cinsel ilişki mutluluk seviyesini arttırır.

Cinsellikte psikoloji çok önemlidir. Aşırı kaygı başarısız bir cinselliğe sebep olurken, başarısız bir cinsellik kaygıya sebep olur ve kısır bir döngü oluşur, peki kalp hastaları ne yapacaklar:

  1. Öncelikle sakin olun çözülmeyecek problem yoktur.
  2. Derdini aramayan derman bulamaz.
  3. Sorunlarınızı doktorunuzla paylaşmaktan utanmayın çekinmeyin. Cinsellik özellikle ruh sağlığımızın çok önemli bir parçasıdır; problemleri konuşmadan tek başınıza kulaktan duyma çözümlerle halletmeye çalışmak size zarar verebilir.

 

Şimdi sizlerin sormakta güçlük çektiği soruları biz sizin yerinize soralım:

  1. Soru : Doktor Bey cinsellik kalbimi çok yorar mı?

Cevap:  Hayır efendim, cinsellik sırasında ortalama dakikada 3-4 kalori harcanır. Yarım saat sürse ortalama yüz kalori yapar, yani 10 dakikalık hızlı yürüme ya da 10 dakika yüzme ile eş değerdir.

2.Soru: Doktor Bey cinsellik sırasında kalp krizi geçiren çok oluyor mu?

Cevap: Kalp krizi geçiren hastaların %1inden daha azının cinsellik sırasında kalp krizi geçirdiği saptanmış, ayrıca yıllar önce yapılan bir çalışmada cinsellik sırasında kalp krizi geçirenlerin çoğu otel odasında sevgilisi ile yemek ve alkol sonrası cinsellik yaşayanlarda gözlenmiş, yani çapkınlık kalbe zarar.? Bunun sebebi de şudur alkol, ağır yemek tansiyonu yükseltir. Ayrıca kaçamak ilişkilerin daha heyecanlı daha stresli olacağını varsayarak, bu durumlarda kalp krizi riskinin daha yüksek olması normaldir.

3.Soru: Doktor Bey kalp ilaçları tansiyon ilaçları iktidarsızlık yapar mı?

Cevap: Evet bazıları yapabilir ama hemen endişeye kapılmayın; herkeste iktidarsızlık yapacak diye bir şey yok. İktidarsızlık gibi yan etkileri daha az olanlar var gerekirse ilaçlarınız tekrar düzenlenir.

4.Soru: Doktor Bey mavi haplardan kullanabilir miyim?

Cevap: Doktorunuzdan habersiz kullanmayın; çünkü bazı ilaçlarla etkileşebilir ama hemen üzülmeyin ilaç düzenlemesi yapılarak doktorunuzun izni dahilinde kullanabilirsiniz.

5.Soru: Anjiyo oldum stent takıldı ya da bypass ameliyatı oldum yarım adam mı oldum?

Cevap: Hiç üzülmeyin yarımdınız tam adam oldunuz. Sizin damarlarınızın stentle ya da ameliyatla açılması sizi yarım adam yapmaz tam tersine daha sağlıklı kılar. Kalbinizi besleyen boru sistemi yani damarlar daha sağlıklı çalışıyor.

6.Soru: 40lı yaşlarda genç bir hastayım bir kalp krizi geçirdim; anjiyo oldum. Cinsel hayatım adeta bitti, ne yapmalıyım çaresizim?

Cevap: Belki de bize sorulmakta çok zorluk çekilen, sorana göre çok zor bize göre çok basit bir soru. Öncelikle şunu belirteyim cinselliğin psikolojik ve biyolojik olmak üzere iki bileşeni vardır. Biyolojik olarak çok sağlıklı bile olsanız psikolojik olarak sıkıntılıysanız cinsel problemler yaşayabilirsiniz. Yeni kalp krizi geçirmiş genç bir hastanın bu durumu kabullenesiye kadar psikolojik bir bunalım süreci geçirmesi kadar doğal bir şey yoktur, çünkü kalp krizi yani ölümcül bir durum atlatıyorsunuz her şeyden önce ve genç yaşta 4-5 çeşit ilaç kullanmak durumundasınız kafanızda bir sürü kaygı; bir daha kriz geçirir miyim, cinsel olarak eskisi gibi olur muyum, neden benim başıma geldi, ya ölseydim… gibi bu kaygıları yaşamanız son derece doğaldır. Önemli olan bu kaygıları kendi içimizde saklamadan doktorunuzla birlikte aşmaktır. Bu kaygıları yenme sürecinde iktidarsızlık yaşayabilirsiniz. Bunu kafanıza takmayın, bu sizin cinsel gücünüzü kaybettiğiniz anlamına gelmez. Bu dönemde cinsel problemleri de kafaya takarsanız kaygı iyice artar ve cinsellik iyice sıkıntıya girer.

Peki ne yapacaksanız: öncelikle kalp krizi sonrası hekiminizle iyi iletişim kurun hatta ilk aylar sık kontrole gidin kafanıza takılan mantıklı mantıksız tüm soruları hekiminizle paylaşın aksi takdir de kaygılarınızı yenemezsiniz.

 Soru 7: Kaygılarınızı yendiniz moraliniz düzeldi cinsellik yine mi yok ne mi yapalım ?

Cevap: Tabii ki doktorunuzla konuşun durumu doktorunuz ilaçlarınızı değiştirebilir, ürolojiden konsültasyon isteyebilir. Unutmayın ki erkeklerdeki penisteki kan dolaşımının bozulması da iktidarsızlık yapabilir. Gerekirse mavi haplardan da verebilir.

Soru 8 : Kardiyoloji servisinden taburcu oldum; ne zaman güvenli sex yapabilirim?

Cevap:  – Kalp krizinden 2 hafta sonra göğüs ağrısını nefes darlığı gibi şikayetleriniz yoksa sex yapabilirsiniz.

-Kalp krizi geçirmeksizin anjiyo ve stent işlemi uygulandı ise işlemden iki üç gün sonra kalp ile ilgili şikayetiniz yoksa sex yapabilirsiniz ancak anjiyosu kasıktan yapılmış hastalar en az bir hafta kasık bölgesini zorlamamaya dikkat etmelidir. El bileğinden anjiyo olanlar bu anlamda daha rahattırlar.

– By Pass ameliyatı olanlar 6-8 hafta sonra göğüs ağrısı, nefes darlığı yoksa cinsel hayatına dönebilirler.

 

Soru 9 :  Peki sex ile ilgili dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?

Cevap : – Alkol ve ağır yemekten hemen sonra, çok yorgun iken, çok soğuk ya da çok sıcak ortamlarda sex yapmayın.

-Daha kaliteli bir sex hayatı için düzenli egzersiz yapın, kilo verin, sigara ve alkol kullanmayın.

– Kalp yetmezliği olan ciddi koroner arter hastalığı olan hastalar altta ki pozisyonlarda daha az enerji harcayacağı için; bu pozisyonları tercih edebilir.

-Kaygılarınızı aklınızdan ve yatak odasından çıkartın; ereksiyon olacak mıyım olmayacak mıyım gibi düşüncelerden kurtulun. Farzediniz ki ereksiyon olmadı dünyanın sonu değil ya, seviştiğiniz yanınıza kar kalır. Daha sonra hekime başvurursunuz çaresine bakılır.

-Cep Telefonunuzu uçak moduna alın, yani sex sırasında konsantrasyonunuzu bozacak faktörleri ortadan kaldırın.

– Direkt hızlı bir şekilde sex moduna geçmeyin; biraz sohbet edin, yavaş yavaş ön sevişmeye başlayın, ön sevişmeyi uzun tutun

– Aşırı performans, skora takılmayın; unutmayın ki sex keyif için yapılan bir şeydi. Yarışmaya katılmıyorsunuz. Sadece eşinize odaklanın, sevişmeden keyif almaya bakın.

– Denemelerle rahat ettiğiniz pozisyonları bulun.

– Cinsel sorun yaşarsanız hemen moralinizi bozmayın. İlk seferlerde sertleşmeyi daha zor sağlama, sertliği kaybetme, erken boşalma gibi şikayetler oluşabilir.

– Daha hazır hissettiğiniz bir vakit yine deneyin. Eğer sorun devam ederse bir uzmana danışın.